woensdag 19 augustus 2009

Reuzenwespen

Als je overdag bij ons in de slaapkamer staat, de ramen dicht, kun je ze al horen. Het klinkt alsof er ver weg iemand zijn gras aan het maaien is. Als we in de badkamer het licht 's aonds aan doen en het raam open laten staan, komt er bijna standaard een naar binnen brommen.

Ze zien er behoorlijk angstaanjagend uit en klinken nog erger. Het aller ergste is, we hebben een nest onder de dakpannen naast ons slaaplamerraam.

Youtube filmpje

Ik heb het over de Hoornaar. Deze reuzenwespen zijn zo'n 4 cm lang en leven net als bijen in een volk. Ze zijn net zo gevaarlijk als een gewone wesp, maar eigenlijk minder lastig. Ze leven van andere insekten en komen niet op zoettigheid af. Alleen kunnen we het slaapkamer raam niet meer openen en het badkamer raam zit ook in de gevarenzone.

Het probleem is dat ze het nest niet zomaar mogen opruimen, want het is een beschermde diersoort. Dus tenzij we nog een imker vinden die het volk kan verhuizen, zullen we het tot de eerste nachtvorst moeten uitzingen. Gelukkig maken ze nooit twee jaar achterelkaar een nest op dezelfde plek.

Geen opmerkingen: